info@pettas-law.gr
+30 211 3450161 Κιν. 694 2785063
Νικόλαος Πέττας
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
  • Φορολογικά θέματα
  • Επικαιρότητα
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τομείς Δραστηριότητας

  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ
  • ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Φορολογικό Δίκαιο

Το πεδίο που κατ εξοχήν το ελληνικό κράτος, ειδικά τα τελευταία χρόνια, ασκεί την κυριαρχία του είναι αυτό των φορολογικών βαρών, καθώς μέσω της επιβαλλόμενης φορολογίας, το κράτος αποκτά τα κύρια έσοδα του προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις δημόσιες πολιτικές.

Η διαφωνία μεταξύ πολίτη και κράτους σε σχέση με τις φορολογικές υποχρεώσεις του πρώτου συνθέτουν το πεδίο των φορολογικών διαφορών. Αυτές οι διαφωνίες έχουν να κάνουν με “λάθη” ή “αδικίες” που οι υπηρεσίες του ελληνικού κράτους διαπράττουν κατά την επιβολή και είσπραξη των φόρων.

Όταν ένας πολίτης αμφισβητεί τη βασιμότητα του επιβαλλόμενου φορολογικού βάρους τότε δύναται να προσφύγει αρχικώς στην ίδια την διοίκηση και μεταγενέστερα στα διοικητικά δικαστήρια προκειμένου να δικαιωθεί είτε εν όλω είτε εν μέρει.

Κύριο όπλο άμυνας των διοικούμενων γύρω από τις φορολογικές διαφορές είναι η γνωστή, πλέον, Ενδικοφανής Προσφυγή. Πρόκειται για μια διοικητική προσφυγή, μια αίτηση στην πραγματικότητα, προς την ελληνική φορολογική διοίκηση και συγκεκριμένα στην υπηρεσία Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών, δια μέσω της οποίας ο διοικούμενος αμφισβητεί την βασιμότητα του επιβαλλόμενου φορολογικού βάρους προβάλλοντας ενστάσεις είτε σε νομικό είτε σε ουσιαστικό επίπεδο.

Η ενδικοφανής προσφυγή ασκείται εγγράφως εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση της πράξης με την οποία επιβάλλεται ο σχετικός φόρος (π.χ. φόρος εισοδήματος) ή ρυθμίζεται η έννομη κατάσταση (π.χ. αλλαγή φορολογικής κατοικίας) και εντός 120 ημερών η Φορολογική Διοίκηση οφείλει να απαντήσει. Σε περίπτωση απόρριψης της ενδικοφανούς προσφυγής (είτε ρητά είτε σιωπηρά) ο διοικούμενος δικαιούται να απευθυνθεί στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια ασκώντας Προσφυγή προκειμένου να προβάλλει, ενώπιον δικαστήρίου, πλέον, τους ισχυρισμούς αμφισβητώντας την βασιμότητα των πράξεων που έχουν εκδοθεί σε βάρος του.

Οι διοικούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί κατά την άσκηση των παραπάνω μέσων είτε των προσφυγών στην Διοίκηση (ενδικοφανής προσφυγή) είτε των προσφυγών στο Δικαστήριο, καθώς, ειδικά τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί μια πλούσια νομολογία των διοικητικών δικαστηρίων που δικαιώνουν τους φορολογούμενους από “λάθη” ή “αδικίες” (πλημέλλειες) της Φορολογικής Διοίκησης.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ

Φορολογικοί Έλεγχοι

Ως γνωστόν τα φορολογικά βάρη προκύπτουν είτε μέσω της οικειοθελούς υποβολής δηλώσεων των φορολογουμέων είτε μέσα από την διενέργεια φορολογικών ελέγχων από τα αρμόδια φορολογικά όργανα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί γύρω από τους φορολογικούς ελέγχους, καθώς μέσω αυτών, το ελληνικό κράτος προκειμένου να αυξήσει τα έσοδα του έχει αναπτύξει ένα ευρύ οπλοστάσιο, και σε αρκετές περιπτώσεις αντισυνταγματικό, με το οποίο επιδιώκει να ανεύρει εισοδήματα για τα οποία δεν έχουν αποδοθεί οι σχετικοί φόροι.

Στην προσπάθεια του αυτή επιστρατεύει κάθε ευφάνταστο νομοθετικό μέσο αδιαφορώντας τις περισσότερες φορές είτε για την νομιμότητα είτε για την επιτυχία αυτών των μέσων. Εξ αυτού δε του λόγου τα τελευταία υπάρχουν σωρεία αποφάσεων των ελληνικών διοικητικών δικαστηρίων μέσων των οποίων ακυρώνονται πράξεις επιβολής φόρων και προστίμων.

Πρακτικά στην περίπτωση των φορολογικών ελέγχων ο φορολογούμενος οφείλει να είναι εξαιρετικά προσεκτικός, καθώς κατά την διαδικασία αυτή η Φορολογική Διοίκηση επιδιώκει μέσω του ανοίγματος των τραπεζικών λογαριασμών κάθε προσώπου προσπαθεί να ανεύρει εισοδήματα που κατά το πρόσφατο ή απώτερο παρελθόν δεν είχαν δηλωθεί.

Σχηματικά και συνοπτικά αξίζει να αναφέρουμε ότι τα στάδια ενός φορολογικού ελέγχου ακολουθούν την κάτωθι εξέλιξη:

Έκδοση Εντολής Ελέγχου (μέσω αυτής φορολογικός υπάλληλος εντέλλεται να διενεργήσει φορολογικό έλεγχο)

Έκδοση Αιτήματος Παροχής Πληροφοριών (μέσω αυτού το φορολογικό όργανο αιτείται από τον φορολογούμενο στοιχεία για τα εισοδήματα του)

Έκδοση Σημειώματος Διαπιστώσεων Ελέγχου και προσωρινών πράξεων επιβολής φόρων ή προστίμων (μέσω αυτών το φορολογικό όργανο κοινοποιεί τα προσωρινά πορίσματα του στον φορολογούμενο)

Έκδοση Έκθεσης Έλέγχου και οριστικών πράξεων επιβολής φόρων ή προστίμων (μέσω αυτών το φορολογικό όργανο επιβάλλει φόρους, πρόστιμα εισφορές)

Εν συνεχεία ακολουθεί το στάδιο της Ενδικοφανούς Προσφυγής, ήτοι της υποβολής αίτησης επανεξέτασης της υποθέσεως ενώπιον της Διέυθυνσης Επίλυσης Διαφορών

Και τελικώς έρχεται το στάδιο της Προσφυγής ενώπιον των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων

Το κάθε στάδιο είναι εξαιρετικά σημαντικό και δεν πρέπει η σημασία του να υποτιμάται καθώς αποτελεί “υπομέρος” της σύνθετης διαδικασίας του φορολογικού ελέγχου και εξ αυτού οι φορολογούμενοι οφείλουν να είναι εξαιρετικά επιμελείς και συνετοί στον τρόπο αντιμετώπισης και προβολής των ισχυρισμών τους προκειμένου να πείσουν την Φορολογική Διοίκηση για την βασιμότητα των επιχειρημάτων τους.

Σε κάθε όμως περίπτωση και εφ όσον ο διοικούμενος αμφισβητεί την βασιμότητα των φορολογικών βαρών μπορεί και πρέπει να ακολουθήσει την πορεία της υποβολής ενδικοφανούς προσφυγής, και αν απαιτηθεί, και δικαστικής προσφυγής με σκοπό την δικαίωση του.

Το γραφείο μας αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας αυτές τις απαιτητικές και σύνθετες διοικητικές και δικαστηριακές διαδικασίες με ένα όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό και νομικά άρτιο τρόπο.

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Εταιρικό δίκαιο

Α. Έρευνα περί της ευρέσεως της καταλληλότερης μορφής επιχειρήσεως

Τα τελευταία χρόνια ο επιχειρηματικός κλάδος διώκεται από την φορολογική και ασφαλιστική νομοθεσία, που εξ αιτίας και της διαρκούς αλλαγής των, θέτουν εν αμφιβόλω την κρίση σε σχέση με το κατάλληλο εταιρικό ή εμπορικό σχήμα που κάθε επιχείρηση πρέπει να περιβληθεί προκειμένου να ασκήσει την εμπορική της δραστηριότητα με την λιγότερη δυνατή οικονομική επιβάρυνση.

Εκ των πραγμάτων η εμπορική, η φορολογική και η ασφαλιστική νομοθεσία έχουν καταστεί κλάδοι αλληλένδετοι προκειμένου κάποιος να έχει πλήρη εικόνα των συνεπαγόμενων οικονομικών επιβαρύνσεων από την επιλογή μιας εταιρικής μορφής προκειμένου να δραστηριοποιηθεί στην ελεύθερη αγορά.

Ενδεικτικά, ορισμένα από τα ερωτήματα τα οποία πρέπει να απαντήσει κάποιος πριν ξεκινήσει την εμπορική του δραστηριότητα είναι τα εξής:

  1. Πρέπει να δημιουργηθεί εταιρεία ή ατομική επιχείρηση;
  2. Ποια είναι η πλέον συμφέρουσα εταιρική μορφή;
  3. Ποια είναι διαφορά στη φορολογική επιβάρυνση μεταξύ εταιρείας και ατομικής επιχειρήσεως;
  4. Πότε συμφέρει η μία μορφή και πότε η άλλη;
  5. Ποια είναι η αρμόζουσα εταιρική μορφή εν σχέση με τα ιδιωτικά συμφέροντα των εταίρων;
  6. Είναι συμφερότερη μια προσωπική εταιρεία ή μια κεφαλαιουχική εταιρεία;

Το γραφείο μας αναλαμβάνει να ερευνήσει για λογαριασμό σας το σύνολο των συναφών νομοθετημάτων και ταυτόχρονα, ακολουθώντας το δικό σας επιχειρηματικό πλάνο, να σας προτείνει το κατάλληλο νομικό μόρφωμα που θα στεγάσει την λειτουργία της επιχείρισης σας.

Β. Σύνταξη καταστατικού – ιδρυτικής πράξης

Εφ όσον οι κρίσιμες αποφάσεις για την νομική μορφή της επιχείρησης σας έχουν ληφθεί και έχουν καταλήξει στην ίδρυση εταιρείας, επόμενο βήμα είναι η διαμόρφωση της εταιρικής σύμβασης – καταστατικού αυτής.

Το καταστατικό αποτελεί το ιδρυτικό κείμενο της εταιρείας σας, το κείμενο στο οποίο περιλαμβάνονται οι πιο κρίσιμες και ουσιώδεις πρόνοιες γα την λειτουργία και την διαχείριση της. Συνιστά το αφετηριακό έγγραφο που περιλαμβάνει τα στοιχεία της επωνυμίας, της έδρας, του εταιρικού (-μετοχικού) κεφαλαίου, των εταίρων-μετόχων και των εισφορών – ποσοστών τους, τον τρόπο λήψης των αποφάσεων της εταιρείας, των δικαιωμάτων ελέγχου, καθώς και των δικαιωμάτων ή των περιορισμών των μειοψηφούντων εταίρων-μετόχων κλπ.

Από τα παραπάνω και μόνο είναι προφανής η κρισιμότητα του εν λόγω εγγράφου και η απαιτούμενη προσοχή που πρέπει να δοθεί κατά το στάδιο της σύνταξης και διαμόρφωσης του, καθώς στην πραγματικότητα το καταστατικό μιας εταιρείας είναι ο «νόμος» της εταιρείας αυτής.

Το γραφείο μας σε συνεννόηση μαζί σας αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας την σύνταξη και διαμόρφωση του καταστατικού σας με απώτερο σκοπό να διαμορφώσετε τους «κανόνες» και τους «νόμους» της δικής σας εταιρείας

Γ. Σύσταση εταιρείας μέσω ΓΕΜΗ

Υπό την προϋπόθεση ότι η απόφαση σας είναι η ίδρυση εταιρείας και σε συνέχεια των δύο προηγούμενων σταδίων, το γραφείο μας αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας το σύνολο των διαδικαστικών ενεργειών, χωρίς καμία δική σας ταλαιπωρία, προκειμένου να καταγραφεί η εταιρεία σας στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) και να λάβει και τον σχετικό αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) προκειμένου να ξεκινήσει την εμπορική της δραστηριότητα.

Διεύθυνση

Αθήνα
Σόλωνος 120, ΤΚ 10681
Πλοήγηση

Ζάκυνθος
Ριζοσπαστών 14, Ζάκυνθος 29100
Πλοήγηση

 

Επικοινωνία

Τηλ: +30 21 3047 3478
Τηλ: + 30 694 2785063
Email: info@pettas-law.gr

Συπληρώστε την Φόρμα Επικοινωνίας

Νικόλαος Πέττας © All Rights Reserved.2025
Crafted with Care BY GoZakynthos Team